Vilket material på dagbädden rekommenderas?

dagbadd-svartDet finns lite olika material att välja mellan där kanske skinn är det vanligaste då det håller bäst och blir bara snyggare år efter år, men det förutsätter att man faktiskt behandlar skinnet regelbundet. Mocka är ganska så ovanligt men det är också ett material som är extremt skönt, men betydligt känsligare.

Tyg har sina fördelar och nackdelar, det är både känsligt och starkt. Tyg är framförallt känsligt emot spill av vätskor så som rödvin eller dylikt och kanske är tyg det bästa för de allra flesta personer. Det gäller bara att behandla sina möbler väl för att de ska hålla länge.

Fördelen med tyg är att det inte kräver något underhåll alls, vilket är en stor fördel för många och det är inte alla som är glad i att behöva smörja in sina möbler regelbundet. Tyg kan noppa sig men det finns väldigt bra verktyg mot dessa noppar nu mera.

 

Hur kan en dagbädd hålla en livstid?

dagbadd-i-gastrummetVi får in den fråga ganska ofta och det är egentligen inget konstigt, t.ex. är det inte ovanligt att se gamla designfåtöljer från 40-50-talet som säljs för helt galna priser idag. Allt kommer ned till skötseln av dagbädden, är det t.ex. skinn så måste man smörja in skinnet regelbundet ett par gånger per dag för att att förlänga livslängden.

Skinn är ett levande material och behandlar man det väl så kommer det hålla väldigt längre, men visst det beror även på hur pass mycket åverkan som möbeln blir utsatt för. Skulle skinnet blir dåligt redan efter 20-30 år så går det att klä om möbeln, men oftast går det att reparera utan några större problem.

Tyg är känsligare för förslitningar i materialet även om tyget är av väldigt hög kvalitet så åldras även tyget. Men även här går det att lämna in dagbädden för att klä om den när det är dags eller om en viss färg har blivit omodern.

Är det ett bra dagbädd från en väldigt känt märke så håller stommen väldigt länge, det är egentligen bara slitytan som kommer avgöra hur länge den kommer överleva. Men skulle det värsta hända om 20-30 år så går det alltid att rädda om man lämnar in möbeln till en bra möbelsnickare.

 

Vilka kända möbelmärken finns där?

Det finns en hel del varumärken på marknaden men här är en lista på de som är vanligast.

  • House Doctor – Väldigt kända för att göra väldigt stilfulla möbler i både skinn och tyg.
  • Handvärk – Ett annat känt danskt varumärke från entreprenören Emil Thorup.
  • Bloomingville – Extremt enkla dagbäddar där fokuset ligger i det primitiva utseendet.

Där finns många andra intressanta märken att välja mellan, de flesta dagbäddar som säljs är från kända möbelkollektioner.